orgeldag

Geslaagde Orgeldag Noord-Nederland

Het is ieder jaar op de tweede zaterdag in mei feest voor vele orgelminnaars. Al vele jaren is deze dag als Orgeldag Noord-Nederland bekend, een dag waarop in Noord Nederland en met name in de provincie Groningen van heel veel kerken de deuren geopend zijn en orgels kunnen worden bespeeld. Zo ook zaterdag 11 mei. Vele, veelal amateurorganisten, hebben meerdere kerken bezocht en de orgels bespeeld. Voor deze dag hadden zich ruim 100  organisten afkomstig uit het hele land, ook een enkele uit het buitenland, opgegeven om een of meer orgels te bespelen.

De organisatie van deze dag lag weer bij de Stichting Hinszorgel Leens, maar deze dag was alleen maar mogelijk doordat vele plaatselijke kerkbestuurders en vrijwilligers die mogelijkheid boden. Uit de vele en lovende reacties van de deelnemers blijkt dat deze dag zeker in een behoefte voorziet. Ook voor de bezoekers van de kerkgebouwen die niet hebben gespeeld was het zeker een meerwaarde dat de orgels werden bespeeld.

Traditiegetrouw werd deze dag besloten met een orgelconcert in de Petruskerk van Leens dit jaar verzorgt door Willem van Twillert, organist van de Johanneskerk te Amersfoort. Van Twillert heeft vaker in Leens geconcerteerd en deed dit altijd met een zorgvuldig voorbereid en aanspreken programma. Zo ook zaterdagmiddag. Naast werken van bekende componisten als Bach, Händel en Mendelssohn, bracht hij ook werken ten gehore van minder bekende componisten, ondermeer van Orland di Lasso, Franjo Duigan, Francis Poulens en Ernest Halsy. Veel van deze, oorspronkelijk niet voor orgel geschreven  composities, zijn de concertgever bewerkt voor uitvoering op orgel. Aldus was er sprake van een aansprekend concert waarin de concertgever zowel als vertolker van originele orgelwerken als bewerkingen blijk gaf van zijn vakmanschap. Zeker het uitzoeken van passende registraties vergt naast veel voorbereiding ook een grondige kennis van het instrument waarop het moet worden vertolkt. Willem van Twillert is hier uitstekend in geslaagd, met name de fraaie tongwerken van het Hinsz-orgel kregen door Van Twillert een hoofdrol toebedeeld.

Al met al een prachtig besluit van de Orgeldag Noord-Nederland 2019 en een waardig begin van het 52e orgelseizoen op het Hinsz-orgel van Leens.


Algemeen

Het is ieder jaar op de tweede zaterdag in mei feest voor vele orgelminnaars. Al vele jaren is deze dag als Orgeldag Noord-Nederland bekend, een dag waarop in Noord Nederland en met name in de provincie Groningen van heel veel kerken de deuren geopend zijn en orgels kunnen worden bespeeld.

cropped-front.jpg

De organisatie van deze dag, die bij de Stichting Hinsz-orgel Leens ligt, is alleen maar mogelijk door de medewerking van vele plaatselijke kerkbestuurders en vrijwilligers. Traditiegetrouw wordt deze dag besloten met een orgelconcert in de Petruskerk van Leens.