orgeldag

Orgeldag Noord Nederland 2024

(Laatste keer bijgewerkt op 2/04 11:15) – Wij hebben al 95 deelnemers.

Op 11 mei a.s. hopen wij weer de Orgeldag Noord Nederland te beleven. Er doen dit jaar een kleine 100 kerken mee en u kunt per orgel weer een half uur reserveren en aan het einde van de dag bent u dan van harte uitgenodigd voor het openingsconcert van seizoen 2024 om 17:00 uur in de Petruskerk te Leens wat dit jaar wordt verzorgd door Euwe en Sybolt De Jong.

Voor deelname gelden de volgende ‘sp(e)elregels’: 

  • De speeltijd per deelnemer is een half uur per orgel.
  • Deelname kost €22,50 per bespeler.
  • Van 10.00 tot 16.00 uur zijn de kerken te bezichtigen en de orgels te bespelen (tenzij anders aangegeven).
  • Voor het bespelen van één of meerdere orgels moet u zich opgeven:
  • Aanmelding per mail via hinszleens@gmail.com is nog mogelijk tot uiterlijk 30 april. Aanmeldingen via mail worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen.
  • In principe is het bespelen van de orgels voor iedereen mogelijk. Men dient zich echter te realiseren dat orgels instrumenten zijn waarmee voorzichtig moet worden omgegaan. Er wordt dan ook verzocht de wijze van bespelen goed op de orgels af te stemmen.

Via onderstaande snelkoppelingen vindt u de informatie van de orgels die dit jaar kunnen worden bespeeld.


Algemeen

Het is ieder jaar op de tweede zaterdag in mei feest voor vele orgelminnaars. Al vele jaren is deze dag als Orgeldag Noord-Nederland bekend, een dag waarop in Noord Nederland en met name in de provincie Groningen van heel veel kerken de deuren geopend zijn en orgels kunnen worden bespeeld.De organisatie van deze dag, die bij de Stichting Hinsz-orgel Leens ligt, is alleen maar mogelijk door de medewerking van vele plaatselijke kerkbestuurders en vrijwilligers. Traditiegetrouw wordt deze dag besloten met een orgelconcert in de Petruskerk van Leens.