Matthias Havinga (Live Petruskerk 27 juli 20:00)
search
  • Matthias Havinga (Live Petruskerk 27 juli 20:00)

Matthias Havinga (Live Petruskerk 27 juli 20:00)

€ 12,50

Van Sweelinck tot Mendelssohn in Leens

Het wekelijkse orgelconcert in de 13de-eeuwse Petruskerk van Leens, met een toren uit 1863, wordt zaterdag 27 juli gegeven door Matthias Havinga. Hij is van alles op klaviergebied: organist, pianist, hoofdvakdocent en kerkorganist. En hij won diverse prijzen.

Op Havinga’s concert in Leens komen vier componisten aan bod: N. Bruhns, onze J.P. Sweelinck, F. Mendelssohn Bartholdi en de grote Bach. Van Nicolaus Bruhns zal het wel ‘de grote e-moll’ zijn waarmee begonnen wordt. Van Jan Pieterszoon Sweelinck, die destijds internationaal beroemd werd omdat veel leerlingen hun orgelstudie in Amsterdam voltooiden – en dan in de kost waren bij huize Sweelinck – klinken de zes variaties over Erbarm dich mein, o Herre Gott. Dat Sweelinck die variaties schreef op een Duitse koraalmelodie, ongetwijfeld als voorbeeld voor zijn buitenlandse leerlingen, komt natuurlijk dat zij met de voor hun bekende melodieën kwamen. En dan werden die composities van Sweelinck meegenomen naar hun vaderland. In heel Nederland bleef echter geen enkel orgelhandschrift van Sweelinck bewaard! Het is bekend dat twee dankbare leerlingen uit Hamburg een portret van hun geliefde leermeester in hun beste kamer hadden hangen.

Van Felix Mendelssohn Bartholdi speelt Havinga diens vijfde sonate, bestaande uit Choral, Andante con moto, Allegro maestoso. Bach krijgt weer het laatste woord: drie bewerkingen over Allein Gott in der Höh sei Ehr en de Fantasia en Fuga in a BWV 904. Dit is eigenlijk een klavecimbelwerk, maar op een orgel klinkt het net zo mooi. En in Leens zelfs nóg mooier!

Aantal

Koop ons programmaboekje in de webshop onder de categorie Digitaal (pdf bestand).

De zomerconcerten beginnen om 20.00 uur, na afloop kan er gezellig bij (gratis) koffie en thee worden nagepraat.

200 Items
Commentaar (0)
Geen klantenbeoordelingen op het moment.